Ruteskift – er viktig i forhold til sikkerheten

Mange undervurderer frontrutens funksjon i forbindelse med sikkerheten i nyere biler, og prioriterer derfor ikke skifte av bilglass eller reparasjon av steinsprut ved en skade. Her er noen gode råd fra ekspertene hos Hurtigruta Carglass®.

Klar og god sikt for sjåføren er avgjørende for sikkerheten i trafikken. De færreste er klar over at frontruten har en bærende funksjon av karosseriet og betyr derfor veldig mye for sikkerheten, for eksempel om bilen havner på taket etter en ulykke. Det gjelder spesielt for nyere biler, der rutene blir større og større.

«Frontruten er en del av den bærende konstruksjonen og holder blant annet airbaggen på plass, derfor er det mange kvalitetsstandarder på en frontrute.» – Morten Bjørlo, Administrerende direktør

Morten Bjørlo, administrerende direktør i Hurtigruta Carglass®, Norges ledende selskap i bransjen for reparasjon og skifte av bilglass. Hvert år betjener Hurtigruta Carglass®, mer enn 75.000 norske kunder med reparasjon og skifte av bilglass.

Problemet er, at det ikke er et lovkrav, at en skiftet rute lever opp til samme kvalitetsstandarder. «Det er mange som ikke vet at det kan ha en påvirkning på sikkerheten om man velger den billigste løsningen» – Morten Bjørlo, Administrerende direktør

Sikkerhet først

Hurtigruta Carglass® er landsdekkende med avdelinger fra Kristiansand i sør til Alta i nord, med rundt 120 teknikere. Morten Bjørlo understreker at sikkerhet alltid kommer først.

Derfor har Hurtigruta Carglass® valgt å kun benytte glass som er produsert ifølge OEM-standarder, levert direkte fra bilprodusentens leverandør. «Vi garanterer at det glasset vi benytter i forbindelse med ruteskift er av samme kvalitet som det bilfabrikantene bruker. Glasset blir montert etter deres standarder.» – Morten Bjørlo, Administrerende direktør

Kamera skal rekalibreres

Samtidig påpeker han at fokuset på sikkerhet i forbindelse med at flere og flere nye biler har førerassistansesystemer som gjør kjøringen enklere og tryggere. For eksempel er det ofte montert et kamera i frontruten som gir opplysninger til sikkerhetssystemene i bilen.

«Det skjer mye i bilindustrien med nytt sikkerhetsutstyr som kan bidra til å forhindre ulykker, men når det gjelder for eksempel kameraer, må de rekalibreres i forhold til frontruten, som er veldig viktig i forbindelse med ruteskift.» – Morten Bjørlo, Administrerende direktør

Gjennom vårt globale nettverk, Belron Group, har Hurtigruta Carglass® muligheten til å avgjøre raskt om dagens sikkerhetsutstyr krever rekalibrering. Dette gjøres for å sikre at rekalibreringen gjøres basert på produsentens standarder og data.

“Dette betyr at vi kan utføre rekalibrering på alle bilmodeller, slik at du ikke trenger å gå til det autoriserte verkstedet for å få riktig opplysninger til sikkerhetssystemene i bilen» – Morten Bjørlo, Administrerende direktør

Reparasjon eller skifte?

Samtidig understreker Morten Bjørlo at vi har en «repair first» strategi. Det vil si at vi alltid prøver å reparere steinsprutskaden før vi evnt. må skifte ruten.

“Dette er selvfølgelig en vurdering fra gang til gang. De fleste kunder har kasko eller delkasko forsikring – om det er stor risiko for at ruten sprekker, eller hvis steinsprutskaden er plassert i synsfeltet, må selvfølgelig ruten skiftes.” – Morten Bjørlo, Administrerende direktør

Til slutt påpeker han at mange bilister kan gjøre mer for å forhindre steinsprutskader.

«Vi har kunder som kommer tre ganger i året og kunder som kommer en gang i løpet av livet, selv om det åpenbart henger sammen med hvor mye du kjører, handler det også om kjøremønster.» – Morten Bjørlo, Administrerende direktør

Steinsprutskader oppstår når en møtende bil «samler opp» steiner med dekket og deretter kaster steinen bakover. Hvis du holder god avstand til andre biler – spesielt lastebiler med store dekk og utenfor byen hvor trafikken går fortere, kan du i stor grad unngå steinsprutskader.

Man må også være oppmerksom på steinsprut under EU-kontroll.

3 gode råd om steinsprutskader

1. Hold avstand

Steinsprutskader oppstår når biler «kaster» småstein bakover. God avstand er en effektiv forebygging.

2. Still krav til kvalitet

Frontruten gir cirka 30 prosent støtte til biltaket. I en eventuell bilvelt kan den bidra til at biltaket ikke kollapser.

Frontruten er viktig i forhold til kollisjonsputens funksjon. Kollisjonsputen på passasjersiden «tar støtte» i frontruten for å beskytte passasjeren før den utvider seg. Hvis frontruten er feil limt eller dårlig installert, kan kollisjonsputen i verste fall skyve den ut ved en kollisjon.

3. Unngå varmt vann

Hvis ruten har noen mindre steinsprutskader, vil store temperatursvingninger risikere at ruten sprekker. Derfor må du alltid unngå å fjerne is på ruten med varmt vann eller blåse varm luft direkte på ruten.

Dette må du vite om vindusviskere

Hero-for-partner-inside-car-winter-landscape

Dårlig sikt er roten til alt ondt i trafikken, og vindusviskere er dine beste venner i kampen mot nettopp det. Les her for å finne ut hvor ofte du må bytte ut vindusviskerene.

Les mer

Steinsprutskade?

Hero 2000 x 800  repair

I tiden fremover blir det mye grus og stein på veien. Da er det fort gjort å få en steinsprutskade.

Les mer